Bikefitting

Een optimale zitpositie op de fiets voorkomt blessures, verbetert prestaties en vergroot het fietsenplezier.

Bikefitting is in de fietswereld een ruim begrip. Er bestaan verschillende instrumenten en computergestuurde meetmodules die ervoor moeten zorgen dat een fiets juist wordt afgesteld. Ik vind gedegen kennis van het menselijk lichaam, persoonlijke visie en een goede samenwerking met de klant hierbij enorm van belang.

Wat is bikefitting?

De duur van een bikefit bedraagt tussen de 2 en 3 uur. Deze begint met een anamnese waarbij we spreken over doelen, klachten, oude blessures en wensen. Dan volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij ik het persoonlijk bewegingspatroon, (a-)symmetrie, lengteverschillen, balans, stabiliteit en kracht onderzoek. Het vaststellen van het persoonlijke bewegingspatroon kan verklaringen geven voor terugkerende blessures of het niet kunnen volhouden van een activiteit. Ook de oorzaak van verlies aan vermogen zonder duidelijke oorzaak kan worden gevonden. Denk hierbij ook aan asymmetrisch slijten van bijvoorbeeld zadel of crankarmen of het terugkeren van dezelfde blessures en ongemakken. Na deze persoonlijke en lichamelijke intake start de fit, op uw eigen fiets.

Ik ga stapsgewijs te werk en sla geen enkel lichaamsdeel en inspanningsniveau over. Van groot belang bij klachtenvrij en efficiënt fietsen zijn de 3 contactpunten met de fiets: pedalen, zadel en stuur, maar ook hoeken en bewegingsuitslagen van gewrichten neem ik mee om uiteindelijk tot een rustige, efficiënte en aerodynamische zit te komen. Het is mogelijk dat hierbij het vervangen van bijvoorbeeld pedalen, stuur- of zadelpen of schoenzolen een uitkomst kan bieden. Na afloop leg ik de nieuwe maten van de fiets nauwkeurig vast.

Voor wie is bikefitting?

Bikefitting is geschikt voor iedere fietser die regelmatig op een fiets stapt of wil stappen. Of dat nu op een racefiets, mountainbike, tandem, tijdritfiets of triatlonfiets is, of een combinatie van deze. Ook vóór de aanschaf van een nieuwe fiets kan een bikefit nuttige informatie verschaffen, bijvoorbeeld over de benodigde framemaat. De bikefit is van extra belang voor wedstrijdrijders of fietsers die met blessures kampen.

Evaluatie

Een evaluatie vindt plaats tussen 6 en 10 weken na de fit. In deze periode is het lichaam gewend geraakt aan de nieuwe houding en is het effect van de gegeven adviezen merkbaar. De evaluatie bestaat uit een minifit waarin de eerdere bikefit wordt gefinetuned. Hierna worden de fietsmaten definitief vastgelegd.

Waar?

Ik werk mobiel en kan desgewenst op bijna iedere plek een bikefit verzorgen. Ik kom met plezier aan huis! Zit je in de winter weleens op de trainer? Dan is jouw woning waarschijnlijk al geschikt. Daarnaast heb ik een bikefitstudio beschikbaar in Schoorl (N-H), Laanweg 7 en Velserbroek, hofgeesterweg 6.

Tarieven (inclusief btw)

Bikefit: € 170
Tweede fiets: € 100, tijdens dezelfde sessie als eerste fiets
Evaluatie: € 50
Losse maatregistratie: € 35 per fiets
Kosten van onderdelen (bijvoorbeeld stuurpen, stuur, zadel of zolen) zijn niet inbegrepen.

De kosten voor mobiele bikefits zijn afhankelijk van af te leggen afstand en de hoeveelheid bikefits per adres.
Neem gerust contact met mij op voor een offerte op maat.